Opinion Essay Nedir? Opinion Essay Nasıl Yazılır? Opinion Essay Kalıpları
Bu yazımızda sizlere Opinion Essay nedir, Opinion Essay nasıl yazılır, Opinion Essay konuları-kalıpları nelerdir bunlardan bahsedeceğim. Ayrıca örnek bir Opinion Essay vererek, örnek üzerinden Opinion Essay'in outline nını inceleyeceğiz.
Opinion Essay Nedir?
Opinion essay genellikle üzerinde tartışılan bir konuda kendi görüşünüzü belirtiğiniz bir essay türüdür. Açıkladığınız görüşünüzde, diğer görüşlere tamamıyla katılabilir , reddedebilir veya daha dengeli bir şekilde yaklaşabilirsiniz. Kısaca opinion essayde;hangi görüşü ne ölçüde, hangi öğelerle desteklediğinizi açıklarsınız.
Opinion essayde görüşünüzü olabildiğince açık bir şekilde ve somut öğelerle destekleyip, gerekirse sert bir dille de ifade edebilirsiniz.
Opinion essay yazarken içeriği kolay bir şekilde üretebilmek adına inandığınız görüşten çok, kolay bir şekilde destekleyebileceğiniz,fikir üretebileceğiniz tarafı tutabilirsiniz.
Opinion Essay Konuları
Opinion essay konularına aşağıdaki başlıklar örnek olabilir. Bu başlıklarda belirtilen konu üzerinde tarafınızı seçip, görüşünüzü açıklayabilirsiniz.
- Is social media harmful for children?
- Space exploration is much too expensive and the money should be spent on more important things. What is your opinion?
- Nowadays, food has become easier to prepare. Has this change improved the way people live?
- Some people like to travel with a companion. Other people prefer to travel alone. Which do you prefer?
- Small town life is preferable for some people, while others prefer to live in large cities. Which of these would you like to live in, and why?
- Select one of the following means of transportation and articulate why you think it has had a significant impact on people’s live: automobiles, bicycles, airplanes. Use reasons and examples to support your response.
- Parents are said to be the best teachers. Is this true?
- Is experience the best teacher? Many people think knowledge gained from school is the best one can ever have, however, sometimes knowledge gained from experience is the best. Discuss.
Adım Adım Opinion Essay Hazırlığı
Essay yazmaya başlamadan ayıracağınız hazırlık için 5-10 dakikalık gibi kısa bir zamanla işinizi çok kolaylaştırabilirsiniz. Hazırlık esnasında genel olarak savunacağınız fikir üzerine kısaca düşünün ve kafanızda argümanlarınızı şekillendirin. Bu şekilde daha akıcı bir yazım elde edebilirsiniz.
Opinion essay yazarken işinizi kolaylaştıracak ipuçlarına ve yazım esnasında kullanabileceğiniz kalıplara beraber göz atalım:
- Opinion Essay Yazarken Taraf Tutmak Zorunda Mıyım? : Görünüşünüzü belirtirken taraf tutmak zorunda değilsiniz. Konu ile alakalı olmak şartıyla hem olumlu hem olumsuz yanlarına yazınızda değinerek ortada bir tutum sergileyebilirsiniz. Ancak ortada bir tutum genellikle işinizi zorlaştıracak ve daha farklı, daha geniş kapsamlı bir essay oluşturmanızı gerektirecektir. Bu nedenle mümkün olduğunca bir tarafı tutmanızı tavsiye ediyorum. Tuttuğunuz taraf daha öncede belirttiğim gibi inanmadığınız bir görüş olabilir. Önemli olan savunacağınız taraf için argümanlarınızın ne kadar sağlam olduğudur.
- Opinion Essay Yazarken Doğruyu Söylemek Zorunda Mıyım? : Konuyla ilgili şeyler yazdıktan sonra yazdığınız doğru veya yanlış olduğu çok da önemli değil. Ancak somut veriler paylaşacaksanız argümanlarınızın doğru olmasında fayda var. Önemli olan ne kadar dürüst olduğunuz değil, savunduğunuz fikri ne kadar sağlam desteklediğinizdir.
- Opinion Essay Yazarken Kullanabileceğim Kalıplar Nelerdir?: Essay yazarken genel olarak kalıplara hakim olmanız yazı akışını ve yazım esnasındaki geçişleri çok kolaylaştırır. Opinion essay yazarken kullanabileceğiniz bazı kalıpları aşağıda paylaşıyorum.
Fikrinizi belirtirken kullanabileceginiz opinion essay kaliplari:
I believe that : İnanıyorum ki,
I strongly believe that : Güçlü bir şekilde inanıyorum ki…
I think / In my opinion / From my point of view : Bana göre / Benim bakiş açıma göre
As for as I am concerned : Bana kalırsa, bana göre
Bir seyin öneminden bahsederken kullanbileceğiniz kalıplar:
It is worth bearing in mind that : Akılda tutulması gerekir ki..
It should be noted that : Vurgulanması gerekir ki..
It is essential / crucial / vital that : Gereklidir / önemlidir / hayatidir ki..
Sebep – Sonuç kaliplari:
Because / As / Since : Için, -den dolayi, çünkü ( NOT : Bu yapılardan sonra cümle kullanılır.)
Due To / Owing To / Because Of : İçin, -den dolayı ( NOT : Bu yapılardan sonra isim ya da gerund (earning,walking etc.) kullanılır.
So / Therefore : Bu nedenle
That is why / As a result / Consequently / For this reason: Bu yüzden, sonuç olarak
Thus : Böylece
From all reasons above : Yukarıdaki tüm nedenlerden dolayı
Gelişme paragrafında kullanılabilecek essay kalıpları:
First of all : Her şeyden önce
To begin with / At the beginning : Öncelikle, ilk olarak
Initially : Basta,ilk olarak
At first / Firstly : Öncelikle
Secondly , Thirdly : İkinci olarak, Üçüncü olarak
Moreover, Furthermore, Besides, Also, In addition : Buna ek olarak, bunun yanında
Örnek verirken kullanabileceginiz essay kaliplari:
For example / For instance : Örnegin
To illustrate : Tanimlamak, resmetmek
To demonstrate : Göstermek
Sonuç cümleleri için opinion essay kaliplari:
Last but not least : Sonuncu ama bir o kadar da önemli olan,
Finally : Sonuç olarak
Consequently / As a result / In conclusion : Sonuç olarak
As as a consequence of that : Bu durum üzerine
Briefly / Shortly / In brief / : Kisacasi
To sum up : Kisaca özetlemek gerekirse
When everyting is taken into account/consideration : Her sey göz önüne alindiginda
With the aforementioned reasons : Yukarida açiklanan nedenlerle
There is no doubt that : Süphesiz ki..
To conclude / In conclusion : Sonuç olarak
In closing : Konuyu kapatirken
5 Paragraflı Opinion Essay Örneği ve Açıklamaları
Şimdi beraber bir opinion essay örneği üzerinden, essay'in içeriğinin ve yapısının nasıl oluşturulduğunu inceleyelim.
Opinion Essayimizin konusu: Çocuklar aşı olmalı mı? olsun.
Essayimizin genel yapısı aşağıdaki gibi olacak ve savunduğumuz fikri 3 nedenle destekleyerek savunacağız:
- Paragraf 1: Giriş paragrafı. Verilen essay konusundan genel olarak bahsedilir. Ayrıca diğer 3 paragrafta savunacağınız 3 fikrin ne olduğu bu kısımda belirtilir. Thesis statement (Tez cümlesi) yazılarak bu paragraf bitirilir.
- Paragraf 2: 1. Body paragraf bu kısımdır. Bu kısımda giriş paragrafında belirtmiş olduğunuz, fikrinizi savunmanızın birinci nedenini geliştirmeniz gerekmektedir. Bunu yaparken mutlaka örneklere başvurun. Her fikir için cümle yeterli olacaktır:sebep, örnek, yorum şeklinde 3 cümle.
- Paragraf 3: 2. Body paragraf bu kısımdır. Bu kısımda giriş paragrafında belirtmiş olduğunuz, fikrinizi savunmanızın ikinci nedenini geliştirmeniz gerekmektedir. 1. body paragraftaki gibi mutlaka örneklere başvurun. Desteklemek için istatistiki verilere de yer verebilirsiniz.
- Paragraf 4: 3. Body paragraf bu kısımdır. Bu kısımda giriş paragrafında belirtmiş olduğunuz, fikrinizi savunmanızın üçüncü nedenini geliştirmeniz gerekmektedir. 2. ve 3. body paragraflardaki gibi örneklerle, istatistiki verilerle destekleyin.
- Paragraf 5: Sonuç paragrafı. Bu kısımda özel bir detay yazmanıza gerek yok. Thesis statement'ii restate edererek ( cümleyi farklı şekilde tekrar kurarak) Body paragraflarda anlattıklarınızı özetlemeniz yeterli olacaktır.
Örnek essay'imiz aşağıdadır:
Do Children Need To Be Vaccinated?
Paragraph 1: Giriş
Fikriniz için 3 neden belirtin
Thesis statement(Tez cümlesini yazın)
Paragraph 2: 1. nedeni örneklerle-verilerle destekleyerek geliştirin
Topic Sentence
Paragraph 3:
Topic Sentence
2. nedeni örneklerle-verilerle destekleyerek geliştirin
Paragraph 4:
Topic sentence
3. nedeni örneklerle verilerle destekleyerek geliştirin.
Paragraph 5:Sonuç
Thesis statement cümlesini farklı şekilde tekrar yazın
Fikrinizi savunma nedenlerinizi kısaca özetleyin
|
Since Edward Jenner introduced the first successful smallpox vaccine by injecting an eight-year-old boy with cowpox pus in 1796, vaccines have been an important part of public health care around the world (“Edward Jenner”). Yet today, many parents choose not to vaccinate their children. Because vaccines are widely supported by research, have few side effects, and have proven successful in halting the spread of disease, I believe it is important that all parents continue to vaccinate their children.
All major health organizations, including the Centres for Disease Control and the World Health Organization, recommend vaccination. The value of vaccination is supported by research from around the world, and researchers are constantly working to improve the safety and effectiveness of vaccines. Epidemiologists, the scientists whose job is to study the outbreak of disease, all recommend vaccination.
Many parents worry about the safety of vaccines. While side effects do occur, they are usually minor, like redness or swelling around the site of an injection. In Canada, only about one in a million doses of vaccine leads to serious side effects (“Fact and Fiction”). The most famous study linking vaccines to autism, one which got many parents worried about vaccination, has been proven false and the doctor who conducted the study has had his medical license taken away (Triggle).
Around the world, increased vaccination leads to better public health. Diseases like smallpox and polio which once killed and disabled millions of people are virtually unknown today thanks to immunization programs. Yet in countries like Afghanistan and Pakistan where the Taliban discourage immunization, rates of polio are on the rise again (Nordland).
In conclusion, If and when you have children, please get them vaccinated. The risks are minimal and you’ll not only be following the best advice of medical science and protecting your own child from disease; you’ll be helping in the fight to eradicate infectious diseases in your community and around the world.
|
Adamsiniz adammm çok faydalı oldu teşekkürler
YanıtlaSilGüzel bir anlatım
YanıtlaSilhocam çok teşekkürler çok faydalı olmuş hazırlık sınıfında okuyorum net kavrayamamıştım türkçe bir anlatıma ihtiyaç varmış
YanıtlaSilgerçekten çok faydalı, teşekkürler
YanıtlaSil